Pudeln idag

Dagens pudlar är oavsett storlek till stor del baserade på ganska sena importer, det finns mycket lite kvar av ”gamla svenska blodslinjer”. Detta gör att våra hundars hälsa, mentalitet, exteriör mm. delvis styrs av aveln i ursprungsländerna.

Idag har pudlarna ofta bra exteriör, men vissa detaljer såsom skuldervinklar, klena underkäkar, svansansättning och färgintensitet behöver förbättras generellt.

Pudeln skall enligt standarden vara intelligent, vaken och aktiv, ha ett harmoniskt sinnelag samt ge intryck av elegans och stolthet.

Pudelns mentalitet har förbättrats från de år på 60-talet då pudeln var som populärast och naturligtvis försämrades både mentalt och exteriört, eftersom ”allt” avlades på.

De flesta pudlar idag motsvarar till stor del standardens krav. Vad gäller MH är det mycket få pudlar av de mindre storlekarna som är beskrivna, 2012 ca 400 beskrivna. Bland de stora pudlarna är 2012 ca 670  beskrivna.

Pudelns användningsområde är mycket stort, från sällskapshund till de mest skiftande aktiviteter. Pudlar deltar bl.a. i lydnadsprov, agility, bruksprov (mest spår och sök, men även bevakning och räddning), viltspår samt så finns det en del pudlar som är tjänstehundar, främst ledarhundar och assistenshundar.

Läs mer om pudelns historia här.