Vardagspudelns pälsvård och pälsvård i kyla

Jag förmodar att din hund inte har utställningspäls utan är ganska kortklippt på sommaren och får växa ut på vintern. Nu vet jag ju inte var du bor, men en pudel behöver inte vara så himla långhårig för att klara även sträng kyla bra.

Klipp henne ofta i ansiktet och på tassarna så att hon vänjer sig vid det och inte tycker det är kallt. På kroppen behöver hon nog inte mer än 1-2 cm hår för att kunna vara ute om hon är i rörelse. Stå still i stark kyla, klarar inga hundar särskilt bra (förutom polarhundar osv förstås).

Bästa redskapet till en kort päls är en karda. Det finns flera olika modeller, de sk
amerikanska med fjädrande botten är mycket bra. Sk universalkardor (grova, med böjd botten) kan vara svåra att jobba med om man är ovan, det blir lätt repor i huden. Sedan behöver man också en borste med metallpiggar på gummibotten. Den bästa och mest hållbara till den korta pälsen är den som är svart och har en silverfärgad metallförstärkning runt gummiplattan. Du behöver också en kam. Om den ska ha handtag eller inte är en smaksak, men den ska ha långa, glesa och avsmalnande tänder. Vad du behöver kan du tex köpa över nätet hos www.haromi.se som har en utmärkt katalog som också går att beställa och få hem i lådan. Detsamma gäller www.doghouse.se.

Det är viktigt att du borstar ända in till hårbottnen. Borsta, karda och kamma tills alla knollror är borta. Tänk på att kardor och kammar inte håller i evigheter utan måste bytas regelbundet när de förlorat ”stunsen”. Var systematisk och skjut framförallt inte upp till morgondagen, inga tovor försvinner i tomma intet över natten!

Din pudel måste bada regelbundet för att inte tova igen, var annan till var 3:e vecka är lagom. Var noga med sköljningen och föna den torr. Ju torrare och rakare du får pälsen, desto mindre tovar den.

Har din hund redan ordentligt med tovor, är det kanske bäst att raka av alltihop och börja om från början, om inte annat är det snällare mot hunden.

Lycka till
Kristina Sahlström