Avelskommittén

 Här presenteras de som ingår i kommittén

Delegeringsordning avelskommittén

Sammankallande:
Barbro Teglöf tel 0171-46 20 40
Ann-Charlotte Hillberger, tel 0175-603 62
Ylva Freed

E-post: avel.cs@pudelklubben.se

Barbro Tegöf, sammankallande avelskommittén

Barbro Teglöf, sammankallande i avelskommittén

Jag har suttit i centralstyrelsen sedan den bildades 1990. Under de första åren var jag sekreterare. Under de senare åren har jag varit ledamot med ansvar för avelsfrågor.
Min bakgrund är att jag är husdjursagronom som under en hel del år arbetat med forskning men under senare år övergått till att vara lärare på ett naturbruksgymnasium där jag undervisar i olika djurämnen bl.a. hundkurser.
När det gäller hund har jag intressen av både lydnad och utställning, har även tränat litet sök mm. Jag föder upp storpudlar, främst vita, under kennelnamnet Gifted´s i en mycket liten omfattning, en kull vartannat till vart tredje år. Under min uppväxt födde vi upp några kullar med silverfärgade dvärgpudlar.

 

Ylva Freed

Ylva Freed

Jag är född och uppvuxen i Malmö och hela mitt liv har jag varit fascinerad av djur. Fram tills jag var 23 år spenderades all ledig tid på hästryggen. Någon hund kunde vi inte ha eftersom min bror är allergisk. Efter gymnasiet jobbade jag hos en veterinär i Skåne och det var under denna period som jag kom på att jag hellre ville jobba med friska djur.

Jag är utbildad husdjursagronom, en utbildning som under 5 år fokuserar på djurens fysiologi, utfodring, beteende och genetik. Efter min utbildning och 5 år i Uppsala flyttade jag vidare till Norge. Här bor jag nu och sedan 3 år tillbaka jobbar jag på Statens Landbruksforvaltning (jordbruksverket).

Varför pudel?

Jag växte upp med grannarnas lilla dvärgpudel som jag älskade både för hans humor och hans något udda och envisa personlighet. 2005 började jag studera och 2006 flyttade min fösta hund in i hushållet, en belgisk vallhund. Några år senare började jakten på en ny hund och valet föll på mellanpudel. I november 2009 flyttade G-Diggers Barney in hos mig och äntligen hade jag en egen pudel. 2 år och 3 veckor gammal blev Barney Norsk Utställningschampion. Barney och jag tränar spår och tävlar i lydnad och man kan kort och gott säga att jag gillar allt som har med pudel att göra, både päls och aktivitet.

Jag tycker att vi har en fantastisk ras som vi ska vara stolta över och jag hoppas att jag kan samla in och förmedla kunskap som både uppfödare och den ”vanliga pudelägaren” kan ha glädje av.

 

Ann-Charlotte Hillberger

Ann-Charlotte Hillberger

Mitt namn är Ann-Charlotte Hillberger, mitt pudelintresse väcktes då jag besökte min första hundutställning 1959. Efter att sedan våren 1960 ha tillbringat all min lediga tid från skolan hos Margit Ruthström (kennel Olivehill) och hennes pudlar blev jag 1962 lovad att få en pudelvalp. Min önskan var att få en silver mellanpudel då hon hade en fin tik efter Ch Royalblue of Burdiesel som hon skulle para. Tiken började tyvärr inte löpa och 1964 orkade jag inte vänta längre på en egen hund utan hämtade den svarta mellanpudelvalpen Olivehills Anouschka, ”Goucka”. Goucka blev mitt kennelnamn på min uppfödning av mellanpudlar. När jag hämtat hem Goucka började silvertiken löpa! Är det det som kallas ”ödet”?

Jag ville gärna bli veterinär och gjorde en del praktiker hos bl. a distriktsveterinären i Herrljunga samt på Veterinärinrättningen i Skara och Veterinärhögskolans Försöksgård i Skara.

1968-2003 arbetade jag hos Vivian Ahlberg (kennel Vivihills mellanpudlar) och Stig Ahlberg (kennel Ragtimes airedaleterrier). Under dessa 35 år var dygnets alla timmar fyllda av allt som har med hundar, avel och uppfödning, praktiskt och teoretiskt, att göra. Sedan Vivians bortgång 2003 har jag arbetat på ett sjukhem i närheten, givetvis för hundarnas skull.

Jag har suttit i SPKs Moderklubbs styrelse och senare även i Centralstyrelsen.

Sedan 2001 sitter jag i Svenska Kennelklubbens Uppfödar- och Kennelkonsulentkommitté och sedan 2006 är jag SKKs representant i Ansvarsnämnden för djurens hälsa och sjukvård (tidigare Veterinära Ansvarsnämnden) som är en självständig myndighet direkt underordnad Landsbygdsdepartementet. Idag hanterar Ansvarsnämnden anmälningar mot legitimerade veterinärer, legitimerade djursjukvårdare, godkända hovslagare och legitimerad personal inom humanvården som har godkännande för arbete inom djurens hälso- och sjukvård.

Jag hoppas härmed kunna bidra med mina erfarenheter från mitt relativt långa aktiva liv i hundvärlden. Om jag inte har svar på alla frågor så har jag med åren fått ett antal värdefulla ”hundkontakter” som jag kan vända mig till.

 

Kommentera