Tänder och klor

Tänder

Att hålla tänderna rena är en mycket bra investering för framtiden. En hund som drar på sig mycket tandsten får lätt inflammationer i sitt tandkött, med allt vad det kan innebära. Jag ger mina hundar råa märgben som jag köper i köttdisken. Skrapa ur en del av märgen, då vissa reagerar med lös avföring om de får i sig för mycket. Naturligtvis går jag över tänderna med tandskrapa också, men det är inte speciellt mycket att ”skrapa” då de själva har gjort det största arbetet med märgbenen. Många borstar tänderna på sina hundar, jag är övertygad om att det är jättebra! Men själv har jag aldrig ”kommit igång”…
Tycker man det är otäckt med tandskrapa kan man använda nagel eller en tesked. Det gäller ju att få ”hål” på tandstensbeläggningen.

Klor

filklo

Korta klor är en av de vackraste saker jag kan se på en hund. Medans långa klor är en styggelse… Att klippa klorna är lätt OM man vänjer valpen från den är liten. Själv använder jag klotång, men också fil. Tycker att filen är jättebra när jag inte är riktigt säker på hur nära pulpan jag är. Låt hunden ligga på sidan eller håll den i knät. Ta ett stadigt tag runt tassen och klipp en liten skiva av klon. Fila gärna lite efter så slipper du vassa kanter. Min fil är gjord av träpinne (för att röra färg) och sandpapper en tjocklek på var sida. Grovt på ena sidan och finare på den andra.