Rallylydnad

Rallylydnad är en ny hundsport där hund och förare tillsammans går en bana med övningar utmärkta på skyltar. Det kan vara mellan 10 och 20 övningar, beroende på svårighetsgrad.

Varje station illustreras med text och bild på en skylt. Föraren och hunden går banan i normal hastighet, med hunden på förarens vänstra sida. Hund och förare skall utstråla glädje och samarbete. I rallylydnad krävs inte perfekt linförighet, men hunden skall vara väl under förarens kontroll, och ekipaget ska gå banan så korrekt som möjligt från start till mål, med ledning av skyltarna.

Rallylydnad är tänkt för den vanliga familjehunden, i glädje och samarbete med sin förare. Förare och hund visar upp samarbete och uppmärksamhet med positiv utstrålning och målsättningen är att få en hund som fungerar väl, både i hemmiljö tillsammans med familjen och ute på offentliga platser.

Man får kommunicera med sin hund hur mycket man vill utan att förlora poäng. Att prata, berömma, uppmuntra, klappa i händer, klappa på benet eller kommunicera på annat sätt är alltså tillåtet, men godis får inte förekomma. Att kommendera flera gånger eller använda dubbelkommandon är också tillåtet. Men svordomar, bryska tillrättavisningar och bannor är inte tillåtet!

Man tränar antingen för att tävla eller har det bara som en rolig aktivitet tillsammans med sin hund. Detta är riktigt kul och passar även den som inte gillar att springa så mycket – och det leder till en glad och positiv kontakt med din hund!

För ytterligare information kontakta Liss-Britt Elegård –  liss-britt.elegard@telia.com