Statuter för Pudel-SM

Pudel‐SM arrangeras varje år och består av tävlingar i officiell lydnad (alla klasser), inofficiell agility (öppenklass) och officiell rallylydnad (alla klasser) under två dagar.

Svenska Pudelklubbens centralstyrelse har huvudansvaret för arrangemanget och beslutar om regler för Pudel‐SMs upplägg, de officiella tävlingarna följer alltid SKK/SBKs regelverk.

De år Pudelnationalen inträffar samarrangeras alltid dessa två evenemang. Övriga år kan Pudel‐SM hållas när som helst under året.

Deltagande:
För att tävla om en placering på Pudel‐SM krävs att

 • ‐  ägaren är medlem i Svenska Pudelklubben. Medlemskap kontrolleras vid anmälan.
 • ‐  hunden är en SKK‐registrerad pudel av godkänd färg, i enlighet med Svenska Pudelklubbenspolicy.

  STATUTER

  Lydnad och Rallylydnad
  I lydnad och rallylydnad läggs de två dagarnas resultat från varje klass samman och den som nått högst poäng totalt är SM‐vinnare.

  Det koras en SM‐vinnare, en 2:a och en 3:a i varje klass. Obs! Ej någon totalvinnare för alla klasser. Om två ekipage hamnar på samma totalpoäng skiljs dessa åt genom att addera följande placeringspoäng från de enskilda klasserna:
  1:a placering 10p

  2:a placering 8p 3:e placering 6p 4:e placering 4p 5:e placering 2p

  Om flera ekipage ändå hamnar på samma poäng delas SM‐placeringarna mellan dessa ekipage.

  Agility

  Tävlingen genomförs i tre lopp öppen klass agility och 3 lopp öppen hoppklass i vardera storleksklass. Det koras en SM‐vinnare, en 2:a och en 3:a i varje klass – x‐small, small, medium, large och x‐large. Obs! Ej någon totalvinnare för alla klasser.

  För att tävla om SM‐seger krävs 4 godkända lopp. Varje enskilt lopp vinns av den pudel, som har minst antal fel. De fyra bästa individuella loppen läggs ihop. Segraren i varje enskilt lopp får 1 poäng, tvåan får 2 poäng, trean 3 poäng osv. Sedan adderar man dessa poäng för att få slutresultat för varje pudel. Lägst poäng vinner i respektive storleksklass (x‐small, small, medium, large och x‐large).
  Vid lika poäng kommer den främst som har flest 1 poängare, därefter den med flest 2‐poängare osv. Är det fortfarande oavgjort, räknas även bäst av lopp 5 och 6 med.
  Om det inte finns någon i klassen med 4 godkända lopp får undantagsvis räknas 3 godkända lopp.