Lydnad

Lydnadsprov
I ett lydnadsprov ska hunden utföra olika moment och svara på kommandon från föraren. Provet visar både hur väl dresserad hunden är och hur gott samarbetet är mellan hund och förare.

Klarar din hund att gå vid din sida och villigt och rakt följa dig i olika vändingar? Klarar hunden att ligga stilla på den plats du anvisat och stanna kvar trots att du avlägsnar dig? Klarar din hund att sitta, ligga, apportera och hoppa över hinder på kommando? Då är ni redan mästare!

Fyra olika klasser
Runt om i landet anordnas olika kurser och tävlingar i lydnad. Det går att tävla i fyra olika klasser, från de lägre lydnadsklass I, II, III till den högsta Elitklass. Först när du får tillräckligt höga poäng kan du bli uppflyttad till nästa klass. Reglerna för elitklass är detsamma som FCIs internationella regler, FCI Internationel Obedience Class.

Svenska och nordiska mästerskap
Varje år arrangeras svenska mästerskapet i lydnadsprov där landets bästa ekipage tävlar, och där de högsta poängen bara tilldelas ekipage som utför momenten med exceptionell precision. Även Nordiska mästerskapet i lydnad arrangeras årligen och på dessa tävlingar finns världseliten samlad, då nordiska ekipage är bland de bästa i världen.

De flesta tävlingar går i Svenska Brukshundklubbens regi men de arrangeras även av special- och länsklubbar och i samband med vissa utställningar. Alla hundar som är registrerade hos Svenska Kennelklubben (SKK) har rätt att delta i lydnadsprov. Även oregistrerade hundar får tävla genom att ansöka om en speciell tävlingslicens från SKK.

Svenska Brukshundklubben ansvarar för provreglerna.