Agility

Agility är en hundsport med fart och fläkt, som passar pudeln perfekt.
Många pudlar har nått stora framgångar runt om på landets agilitybanor.

Agility är ett engelskt ord som betyder snabbhet och vighet. Sporten visades första gången som pausprogram vid en stor hundutställning i England 1978.
I mitten av 1980-talet kom den till Sverige och sedan 1987 är agility en officiell hundsport där det anordnas Svenska Mästerskap.

I agility skall hunden klara av en hinderbana på kortast möjliga tid utan hinderfel eller vägringar.
Det finns 10 olika sorters hinder och en bana består av 14-20 hinder. Längden varierar men är oftast mellan 130 och 160 meter.
Det gäller för förare och hund att ha en god kommunikation, så att föraren kan styra hunden rätt väg i banan.
Det viktigaste är att hund och förare förstår varandra. Ett steg för mycket från föraren, en liten vridning av kroppen eller ett kommando som kommer aningen för sent eller för tidigt räcker för att hunden ska ta fel hinder och därmed bli diskvalificerad.
Föraren får inte röra vid hunden eller hinderna och inte själv hoppa över något hinder. Man får ropa, klappa, tjoa och peka så mycket man vill för att få hunden att hitta den ibland ganska krångliga vägen till rätt hinder.

Ett lopp går så snabbt att man inte har någon betänketid. Därför börjar ett lopp alltid med banvandring. Alla förarna går banan och funderar ut exakt hur de ska göra för att just deras hund ska göra ett bra lopp. Det ser ganska lustigt ut, när en massa människor springer omkring på banan och har en låtsashund med sig.

Agility ser lätt och lekfullt ut, men tro inte att det går av sig själv.
Bakom ett skickligt agilitylopp ligger många, många timmars enträget men roligt träningsarbete.

Vill du veta mer om agillity läs agilityregler.